Obilježen Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima

Sukladno provođenju preventivnih aktivnosti, dana 18. i 19. listopada, u prostorijama Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici, policijska službenica za prevenciju PU virovitičko-podravske Ana Kratohvil Katić, održala je predavanja na temu „Trgovanje ljudima“, učenicima 4. razreda

Sukladno provođenju preventivnih aktivnosti, dana 18. i 19. listopada, u prostorijama Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici, policijska službenica za prevenciju PU virovitičko-podravske Ana Kratohvil Katić, održala je predavanja na temu „Trgovanje ljudima“, učenicima 4. razreda, njih ukupno 43 učenika.  

Povodom obilježavanja Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima dana 18. listopada, također su podijeljeni leci od strane kontakt policajaca na istu temu u Srednjoj školi Stjepana Ivšića u Orahovici i Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači.

Također, dana 21. listopada kontakt policajka Ljiljana Rumenjak održala je predavanja trećim razredima u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slatini, njih ukupno 48 učenika.

Prilikom predavanja učenici su mogli vidjeti kratki film o trgovanju ljudima, snimljen po istinitom događaju, a isto tako od predavača su mogli čuti kako danas pojedinci i razne kriminalne organizacije trgovanjem ljudima zarađuju velike svote nelegalnog novca, te grubo krše temeljna ljudska prava svake pojedine žrtve. Osobama koje su žrtve trgovanja, ograničava se mogućnost kretanja, kao i onemogućava komunikacija s okolinom, te ih se u takvim okolnostima na različite načine iskorištava. Kao mete i žrtve trgovanja ljudima, u najvećem broju slučajeva, pojavljuju se žene, djeca, a sve češće i muškarci. Trgovina ljudima je globalni problem i prisutan je u cijelom svijetu.

Učenici završnih razreda su najranjivije skupine u trgovanju ljudima koje će nakon završene škole izići na tržište rada, pa je zato prevencija upravo usmjerena prema toj kategoriji ljudi, kako bi bili što više educirani u ovoj problematici.
 

Stranica