Pojačani nadzor alkohola i droge

kohol je jedan od četiri najveća „ubojice“ u prometu, a utjecaj alkohola u nedozvoljenoj koncentraciji većoj od 0.5 g/kg je ove godine na području Virovitičko – podravske županije utvrđen kod 28 počinitelja prometnih nesreća

Alkohol je jedan od četiri najveća „ubojice“ u prometu, a utjecaj alkohola u nedozvoljenoj koncentraciji većoj od 0.5 g/kg je ove godine na području Virovitičko – podravske županije utvrđen kod 28 počinitelja prometnih nesreća.
Od 28 vozača pod utjecajem alkohola 6 su bili mladi vozači koji su uzrokovali prometne nesreće u kojima su 3 sudionika u prometu teško ozlijeđena i jedan lako, dok je u prometnim  nesrećama koje su uzrokovali ostali vozači još 10 sudionika u prometu lako ozlijeđeno.
Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2.91 g/kg je utvrđena kod 55-godišnjeg vozača bicikla, počinitelja prometne nesreće u Velikoj Črešnjevici u kojoj je ovaj vozač bicikla lako ozlijeđen.
Gotovo svaku drugu prometnu nesreću su vozači pod utjecajem alkohola uzrokovali upravljanjem vozilom neprilagođenom brzinom.
Upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola u koncentraciji većoj od 0.5 g/kg, odnosno 0.0 g/kg za mlade vozače je kažnjivo sankcijama propisanima Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, a upravljanje vozilom u koncentraciji većoj od 1.5 g/kg, odbijanje alkotestiranja i upravljanje vozilom pod utjecajem droge, odnosno odbijanje testiranja na droge je okvalificirano kao najteži prekršaj kažnjiv novčanom kaznom od najmanje 10 000 kn, izricanjem zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje 3 mjeseca i 6 negativnim prekršajnih bodova.
U cilju suzbijanja vožnje pod utjecajem alkohola i droge, a u sklopu planiranih aktivnosti organizacije ROADPOL na području Policijske uprave virovitičko – podravske će od srijede, 16. lipnja do utorka, 22. lipnja, biti vršen pojačani nadzor vozača pod utjecajem alkohola i droge, a od subote, 19. lipnja od 07 sati do nedjelje, 20. lipnja   do 07 sati će biti proveden i 24-satni nadzor alkohola i droge u prometu u čijoj provedbi će, između ostalih lokacija na kojima je iskustveno utvrđeno da je na njima povećani broj vozača koji upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola ili droge, testiranje vozača na utjecaj droge u organizmu i alkotestiranje vozača biti vršeno i na lokacijama koje su predložili stanovnici naše županije koji su se odazvali na poziv za dostavu prijedloga lokacija.
 

Stranica