Kazneno prijavljeni zbog zlouporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem

Policijski službenici službe kriminalističke policije Policijske uprave virovitičko-podravske su, u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, proveli kriminalističko istraživanje nad trojicom policijskih službenika Policijske uprave virovitičko-podravske

Policijski službenici službe kriminalističke policije Policijske uprave virovitičko-podravske su, u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, proveli kriminalističko istraživanje nad trojicom policijskih službenika Policijske uprave virovitičko-podravske zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. Kaznenog zakona i trgovanja utjecajem iz čl. 295. st. 1. Kaznenog zakona.
 
Naime, I.-osumnjičeni policijski službenik na radnom mjestu nižeg rukovoditelja je tijekom lipnja i srpnja 2020. godine u dva navrata počinio kazneno djelo trgovanja utjecajem tako što je prema II.- i III.- osumnjičenim policijskim službenicima iskoristio svoj službeni položaj i utjecao na njih kako ne bi obavili službenu radnju koju su morali obaviti, odnosno da ne sankcioniraju njemu poznate osobe kao počinitelje prekršaja Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a također je počinio i kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti.
 
U tom smislu II.-osumnjičeni policijski službenik je tijekom lipnja 2020. godine iskoristio svoj službeni položaj te tijekom obavljanja službe nije obavio službenu radnju koju je morao obaviti, dok je III.-osumnjičeni policijski službenik tijekom srpnja 2020. godine također iskoristio svoj službeni položaj i za vrijeme obavljanja službe nije obavio službene radnje koje je morao obaviti, a tiču se sankcioniranja prometnih prekršaja.

U sklopu istraživanja, a na temelju naloga Županijskog suda u Osijeku, provedene su pretrage doma i drugih prostorija.

Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnesene su odgovarajuće kaznene prijave, dok su osumnjičeni policijski službenici dovedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske.

Načelnik Policijske uprave virovitičko podravske je, sukladno Zakonu o policiji, donio rješenje o udaljenju policijskih službenika iz službe.  
 

Stranica